CARE – START – SWITCH

CARE – START – SWITCH



CARE

Vraag je je soms af hoe de wereld er uit zal zien binnen 20 jaar?

Dan ben ik er 59!



Ik stel me vaak de vraag wat er allemaal veranderd zal zijn, wordt het beter, slechter?

Ik weet één ding. Als we verder doen zoals we nu bezig zijn, dan loopt het mis. Of misschien toch niet? 



Negen voorspellingen voor 2030 door Andrew S. Winston. Ik citeer er 2

 

"Klimaatcrisis: Het klimaat verandert steeds sneller en extremer. In 2030 is de aarde met gemiddeld 1.5 graden Celsius opgewarmd. De zeespiegels stijgen en kustlijnen worden verder teruggedrongen. Hele ecosystemen gaan verloren en oogsten zullen mislukken. Mensen zullen op grote schaal migreren om de droogte en overstromingen te ontvluchten. 

Gebrek aan middelen: We worden keihard geconfronteerd met de beperkingen als gevolg van schaarste. Als we verder economisch willen groeien, moeten we de circulaire economie gaan omarmen omdat de grondstoffen steeds schaarser worden. Dit gaat niet alleen om metalen, maar ook om water."



Wil je de overige 7 voorspellingen horen?

https://sloanreview.mit.edu/article/the-world-in-2030-nine-megatrends-to-watch/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=The%20World%20in%202030%3A%20Nine%20Megatrends%20to%20Watch&utm_campaign=Enews-GEN-12/26/19

 

Het lijkt overweldigend, niet?
Laat je niet afschrikken, maar neem deze info op. Informeer je verder, en praat hierover.



START

 

De immensiteit van de opwarming van de aarde kan intimiderend en ontmoedigend zijn. Wat kan één persoon, of zelfs één land, op zijn eentje doen om klimaatverandering te remmen en tegen te gaan? We sommen zeven veranderingen op die jij kan maken om je milieu-impact te verkleinen. Niet elke tip is voor iedereen. Sommige zaken doe je al of verafschuw je. Maar slechts enkele van deze tips toepassen kan al een verschil maken. Indien we samen al enkele stappen nemen, heeft dit al een grote impact. 



1. Koop minder of meer in bulk

Door minder te kopen worden er minder fossiel brandstoffen verbrand om producten te produceren en over de hele wereld te vervoeren. Koop meer in bulk. Minder vervoer, minder plastic.

Denk 'groen' als je je aankopen doet. Welke producten zijn het minst of niet schadelijk voor het milieu? Koop bewuster! Maar nog belangrijker, KOOP LOKAAL. Je helpt niet alleen het klimaat ermee, ook de ondernemers die het door COVID hard te verduren hebben.



2. Woon dichter bij je werk, gebruik het openbaar vervoer of ga met de fiets

Indien de afstand niet te ver is, neem de fiets. Goed voor je gezondheid en op zijn beurt voor het milieu. Of neem het openbaar vervoer.



3. Pomp je banden op, onderhoud je wagen op tijd

Indien je de wagen dient te nemen, zorg dan voor goede banden. Dit leidt niet alleen tot minder fijnstof in de lucht, maar het zorgt ook voor een lager brandstofverbruik en dus een lagere CO2-uitstootEn een goed onderhouden wagen zorgt voor minder schadelijke uitlaatgassen.



4. Doe het licht uit als je er niet bent. 

Energie is niet gratis en het is niet oneindig. Ben je niet in de kamer of het toilet, doe het licht uit. Heel eenvoudig toch?



5. Eet slim, eet vegetarisch

Vleeseters produceren anderhalve ton meer broeikasgassen door hun voedingskeuze dan vegetariërs. Er is veel minder land nodig om gewassen te telen voor mensen dan voor dieren, waardoor er meer plaats vrijkomt om bomen te planten. Ik zeg niet dat je vegetariër moet worden, maar een dagje geen vlees eten, doet al heel veel!



6. Kies voor duurzaam hout

Als je houtproducten koopt, zoals meubels en vloeren, koop dan tweedehands producten of hout dat duurzaam geoogst is. Het Amazonewoud en andere bossen zijn niet alleen de longen van de aarde, ze zijn ook onze beste hoop om de klimaatverandering op korte termijn tegen te gaan.

PEFC en FSC zijn internationale labels voor duurzame bosbouw



7.Trek de stekker uit

Geloof het of niet, we verbruiken meer energie met apparaten die uitstaan dan apparaten die aanstaan. Televisies, radio’s, computers, batterijladers en een heleboel andere toestellen en apparaten verbruiken nog altijd energie wanneer ze uit lijken te staan, dus trek de stekker er gewoon uit.

 

 

SWITCH

 

Als we stap voor stap enkele veranderingen toelaten en gewoontes doorbreken, dragen wij al heel wat bij. In het begin kost het ons wat moeite, maar je zal zien dat het na een tijdje routine wordt. En nog later wordt dit gewoon een evidentie!

Wanneer spreken we van een switch? Wel als je er spontaan over begint te vertellen. Wanneer je anderen ook wilt aanzetten. Wanneer je inziet dat het helemaal niet moeilijk is om enkele duurzame stappen te zetten. En je anderen vertelt welke stappen zij kunnen zetten. Wel dan is de switch gemaakt niet? En dan kunnen we een stapje verder. Niet te snel, niet te traag. Op jouw eigen tempo!

 

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing