Die chai is dat nu koffie?

Die chai is dat nu koffie?

 

Nee, nee ;-)

Chai is thee. Ik geef het toe, toen ik voor het eerst over chai hoorde dacht ik dat ze het over chia zaden hadden, maar dat is geheel iets anders.

Tot mijn grote verbazing had ik maanden later door dat ik het warhoofd was.

In Australië is chai een vaste waarde op de warme dranken menukaart in menig koffiebar. Chai in alle geuren en smaken.

Ik daartegen, die nog maar net de smaak van koffie te pakken had, vond de stap om dit nieuwe drankje uit te proberen nog net iets te groot. Want een warme chiazaden drankje, dat moet vies smaken ;-).

Bijna 2 jaar later tijdens onze laatste stop in Sydney, alvorens Australische bodem te verlaten, vond ik het hoog tijd om die CHAI uit te testen! 

Een heerlijke hete kop gevuld met plantaardige melkschuim en een snuifje kaneel. Het zag er ongelooflijk aantrekkelijk uit. De geur was apart door de vele kruiden en specerijen. Ik rook gember, kaneel, steranijs en cardemon. Een heerlijke combinatie en dat kon alleen maar smaken! Had ik daadwerkelijk al die jaren iets gemist?

Maar die eerste kop viel me tegen. Het is even wennen. Het zijn specifieke  smaken, waar je toch even aan moet wennen. En het lijkt op koffie en dat bracht mijn smaakpapillen volledig in de war. Ik probeerde het nogmaals, en nu zonder aan koffie te denken.

Beter, ja, veel beter. Wel zoet! En ik drink mijn koffie altijd zonder suiker.

Maar hier past het. Ik bestel me nog één. En ja lap, ik ben verslaafd.

Ik ben me van jongs af aan altijd heel bewust geweest van wat ik eet. Ik ben al jaren vegetariër en eet dus geen vlees en vis. Bij de komst van mijn eerste zoontje ben ik ook de effecten van suiker in onze voeding gaan onderzoeken. Geraffineerde suikers (suikers die niet van nature in je voeding zitten en worden toegevoegd) probeer ik zoveel mogelijk te vermijden of te vervangen door alternatieven zoals esdoornsiroop, agave, kokosbloemsuiker en stevia.

Maar totaal geen suikers meer? Dat is moeilijk.

Mijn vuistregel is. In de week eet ik gezond en mijd ik zoveel mogelijk geraffineerde suikers. In het weekend mag het wat zotter! Op die manier hou ik het in balans en hou ik het vol.

Ja, het klopt er zit veel suiker in mijn chai latte kop. Maar daarentegen zitten er ongelooflijk veel superfoods in met heel wat positieve effecten voor je lichaam. Dus ik maak de balans en ik drink mijn heerlijke kop chai cardemon in het weekend en op woensdag ga ik resoluut voor de chini massala met 20% minder suiker.

 

Ciao

Liefs

Elly

 


 

 

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing