Ik doe mijn best? Is dit genoeg?

Ik doe mijn best? Is dit genoeg?


Maakt het allemaal wel iets uit? Zolang de grote landen zoals China en India geen actie ondernemen, lijken onze 'efforts' in het niets te verdwijnen. Brengt het dan wel op of geven we het gewoon op?


Dit is een vraag die ik me geregeld stel. Het maakt me somber, depressief en soms lijkt het me een onbegonnen werk. Wat maakt het nog allemaal uit? Al die moeite, al die aanpassingen die ik in mijn leven doorvoer. Het maakt me mismoedig en triest. 


Ik heb de neiging om alles te willen oplossen. En als ik zie dat vaak anderen hun hoofd veel liever in het zand steken, dan zakt de moed en energie me in de schoenen. 


Manu Busschots -coach en oprichter van Klimaatgesprekken- begeleidt mensen die hiermee worstelen. Zij die  inzitten met hoe de wereld eraan toe gaat. Zij die zich moedeloos voelen, zoals ik me vaak voel. En hé, blijkbaar ben ik niet alleen! :)


Niet oplossen, wel je steentje bijdragen
Je acties niet als oplossingen zien, wel als een bijdrage. 'Door wat je doet, te zien als een bijdrage, lukt het je meer om elke stap te waarderen.' 
Met opgeven, in paniek raken of boos worden verander je uiteindelijk niets en het levert vooral negativiteit op. Het is belangrijk dat je je afvraagt: leef ik volgens mijn eigen waarden? Als het niet goed voelt, zoek dan uit wat je wel kan doen. Richt je niet alleen op wat er allemaal niet meer mag, maar focus op de positieve kanten van verandering. 
Well said Mister Busschots!


Mensen denken vaak dat hun ene kleine stap niets uitmaakt..
Fout! Iedere vermeden ton CO2, is er één. Elke maaltijd zonder vlees of vis, is een dier minder geslacht. Iedere keer je kiest voor de fiets in plaats voor de wagen, is een pak CO2 minder. Elke keer je een groentenzak gebruikt in plaats van een plastic zakje, is een zak minder. En als er nu 1000 mensen diezelfde stappen nemen, dan brengt dit heel wat verandering met zich mee.
Dus doe mee! Zet die eerste stappen, begin eraan! En zonder te vragen, doe ik het goed genoeg? Is het wel genoeg? Brengt het wel iets op?


Onze eerste stappen
Mijn zus Leen startte vorig jaar met haar eerste duurzame stappen. 


* Overschakelen naar clean beauty. Gezichtsverzorging in glazen potjes die ze na gebruik recycleert of hergebruikt als pillendoosjes of om juwelen in op te bergen. Clean beauty zoals Likami en Evolve Beauty bevatten enkel natuurlijke ingrediënten, zijn van Europese oorsprong (minder transport en dus CO2 uitstoot) en zijn plasticvrij! 


* Plasticvrij wassen met het Ecoegg en sneller drogen met de droogballen van Ecoegg. Op die manier vermijd je ontzettend veel plastic flessen en belanden er enkel maar natuurlijke stoffen in je afvoer.


* Roestvrij stalen brooddozen in plaats van de aankoop van een nieuwe lading plastic brooddozen voor de kids. RVS lunchboxen gaan een leven lang mee, nu er alleen nog maar voor zorgen dat ze niet verloren gaan op school ;-)


* Bye bye aan de plastic diepvriesdozen en zakjes, in de plaats daarvan gebruikt ze nu de siliconen hugger bags. Ja het klopt, ze zijn niet goedkoop, zie het als een investering :-). Diepvries, koelkast, afwasmachine en magnetron, ze zijn zo veelzijdig in gebruik. En ze dienen ook als snackdoosjes voor onderweg.


Herbruikbare wattenschijfjes voor het verwijderen van haar make-up, een herbruikbaar wattenstaafje van Lastswab voor het reinigen van de oren. Tel eens op hoeveel afval je op deze manier kan vermijden?


* Wassen met een shampoobar en conditionerbar bespaarde afgelopen jaar ontzettend veel plastic flessen. De shampoobars van Thehappysoaps en Wondr.care schuimen goed en doen hun werk. Gedaan met alle plastic flessen in de douche en rond je bad. En het is een pak gezonder voor je haar!


* Ze is overgeschakeld naar een stuk lichaamszeep van Dr.Bronner en de lichaamsscrub van Wondr.care. Met een zeepschaaltje van Sogo Keramiek en een zeepzakje wordt alles handig in gebruik. Je doet veel langer met een stuk zeep en je bespaart op die manier dus nog wat geld.


* De foodhuggers lids worden sinds kort gebruikt ter vervanging van aluminiumfolie. Een halve citroen, een stukje komkommer, zelfs een halve tomaat kan met behulp van de lids veel beter bewaard worden in je koelkast. Op die manier bespaar je heel wat aluminiumfolie uit!


* En als laatste stap in 2021, probeerde ze ook de nieuwe tandpastacrème van Ben & Anna uit. In een glazen pot dat je daarna kan recycleren of kan hergebruiken als handig bewaarpotje.

 


Dit is al een hele lijst!

En als je aan mij vraagt of ik ooit had kunnen dromen dat mijn zus duurzamer ging leven.. haha, nee totaal niet. Ik ben zo trots!


Super goed bezig Leen!
 
 

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing