Microplastics in cosmetica

Wist jij dat er microplastics in cosmetica zit?
Sommigen wel, anderen dan weer totaal niet. Ik ontdekte het pas een paar jaar terug. Iedereen heeft favoriete verzorgingsproducten en cosmetica. Mijn favoriete skincare producten bleken slecht te zijn voor het milieu en voor mijn eigen gezondheid. Ik gebruikte ze op en besloot dan om het beter te doen.
Zonder dat we dit weten, bevatten heel veel schoonheidsproducten microplastics. Niet alleen de plastic verpakking is niet goed voor ons milieu. Maar ook de plastic in het product zelf.
Waar zit die plastic dan?
Het minuscule plastic zit bijvoorbeeld in scrubs, douchegel en tandpasta omdat ze een reinigende functie hebben. Microplastics worden zelfs toegevoegd aan zonnebrandcrème en shampoos. In scrubs kan je het plastic deeltje effectief zien. Ook in tandpasta kan je dit met het blote oog zien.
In andere producten zoals zonnecrèmes, gezichtscrèmes en shampoo is dit zodanig klein, dat je dit niet kan zien.
Hoe komt plastic in de oceaan terecht en uiteindelijk in ons lichaam?
Als je jouw producten gebruikt zoals scrub of tandpasta dan spoelen ze samen met het water weg. De microbeads spoelen mee met het water weg via de afvoer richting rivieren en oceanen. Dieren drinken uit deze rivieren en ook vissen slikken deeltjes plastic binnen. Uiteindelijk belanden de plastic deeltjes in onze voedselketen.
Ze zijn al teruggevonden in voedsel en dranken zoals bier, honing en kraanwater. Het verrast ons dus niet dat er zelf al plastic deeltjes ontdekt zijn in menselijke ontlasting.
Wat het effect is op onze gezondheid is nog onbekend, maar we weten al zeker dat het allesbehalve goed kan zijn.
Kunststoffen bevatten namelijk stabilisatoren of vlamvertragers, en andere giftige chemische stoffen die een gevaar vormen voor de mens en het dier.
En waar zit het nog?
Bovenop de microbeads zitten er nog andere plasticsoorten in make-up, doucheproducten, zonnecrèmes en deodorant. Dit zijn Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP), Polyethyleentereftalaat (PET) en Nylon. Hun werking is bijvoorbeeld ervoor zorgen dat make-up waterproof is of dat je huid zacht aanvoelt
Hoe herken je plastic in je product?
Wil je net zoals mij, vanaf nu plastics vermijden?
Let dan op bovenstaande vermelden afkorting op de achterzijde van je product. Sommige producten vermelden reeds een zero plastic logo. Heeft het merk een BDIH of Natrue certificering dat is er sowieso geen plastic aanwezig.
Wij garanderen dat alle onze verzorgingsproducten plasticvrij zijn!
0 berichten