Propere duurzame wasjes

duurzaam wassen

 

Onze nieuwste STARTBOX #4.0 behandelt het thema duurzaam schoonmaken en wassen. Want al die wekelijkse wasjes belasten heel hard het milieu! Het draaien van één was kost al heel wat energie en het verbruikt ook heel wat water. Maar we mogen ook de microplastics die synthetische kledij loslaten niet uit het oog verliezen!

 

Hoe kan ik duurzamer wassen?



1. Temperatuur en wasstand

Wat is nu de beste temperatuur om te wassen? Sowieso is wassen op 30 graden beter dan op 60 graden. Het kost minder energie om op een lagere temperatuur te wassen. Dus als je was niet te vuil is, dan was je die op een lage temperatuur en dan is deze ook proper.

Heb je hele vuile kleding, dan gebruik je een vlekkenzeep en smeer je die op de vuile plekken, dan kan je ook nog steeds op een lage temperatuur wassen.

Wist je dat het duurder is om te wassen op 60 graden! Het kost namelijk meer energie, dus duurder. Was je op 90 graden, tja dan wordt dit nog duurder.

Sommige nieuwe wasmachines hebben al een ecostand en wassen op een lagere temperatuur, super handig!



2. Kort of lang programma

Een kort programma vraagt meer energie om de was proper te krijgen op een kortere tijd. Je programma gaat namelijk een hogere temperatuur gebruiken om je was sneller gewassen te krijgen. Je zou denken dat je bespaart omdat het minder lang draait, niets is  minder waar. Het wasprogramma voor katoen is ook zuiniger dan die voor de fijne was. 

 

3. Maak je wasmachine geregeld schoon

 Eén keer per maand draai ik mijn wasmachine op een hogere temperatuur en ik voeg daar de wastabletten van Ecoegg. Zij maken de trommel opnieuw schoon en je voorkomt daarmee dat bacteriën en schimmels zich ophopen. Ook je geur is des te aangenamer nadien.



4. Gebruik een duurzaam wasmiddel

Je hebt geen chemische middeltjes nodig om je was schoon te krijgen! Ik was al méér dan twee jaar met natuurlijke producten. Eerst met de vruchtenschillen van het merk Seepje, nadien ben ik overgeschakeld naar een Ecoegg met zijn vervangbare waspareltjes. Geen wasmiddel meer nodig. Na 50-70 wasbeurten vervang ik de wasparels en mijn was blijft proper. 



5. Wasverzachters zijn NIET nodig

Een wasverzachter is overbodig. Je kan een lekker geurende was verkrijgen zonder er chemische wasverzachters aan toe te voegen. Gebruik geurende droogballen van Ecoegg en je was wordt gelijk zachter en geurt lekker! Hou je van lekker geurende en zachte kleding? Daar heb je helemaal geen wasverzachter voor nodig. Een droogbal maakt je kleding soepel en zacht. Gebruik je geen geurende droogbal, dan kan je etherische olie toevoegen. 



6. Gebruik een waszak – microplastics

Met een waszak vang je microplastics op die vrijkomen tijdens het wassen. Bij het wassen van synthetische kledij zoals panty's, zwemkledij, sportbroeken, fleecetruien en nog veel meer, komen er microplastics vrij. Door een waszak te gebruiken van je deze grotendeels op!

 

7. Laat je was drogen i.p.v. een droogmachine

Als het zonnetje schijnt kan je perfect je was laten drogen aan een droogrek. Het kost je wat meer tijd, maar je vertoeft even buiten en het kost je minder geld. Als je toch m.b.v de droogmachine droogt, zorg er dan voor dat je was goed centrifugeert, dan hoeft de droogmachine minder hard te werken.  



8. Was niet alles elke keer opnieuw

Als je trui niet vuil is, dan hoef je deze niet perse te wassen. Hang hem op en laat deze luchten. Heb je toch vlekken? Je kan deze misschien plaatselijk uitwassen? Je hoeft niet meteen het hele stuk in de wasmachine te doen, toch?

  

 

Ziezo! Jullie weten wat doen!
Binnenkort komen er een aantal reels en leuke fimpjes aan. 
Hoe we onze was doen en met welke producten! 

 

Bekijk hier alvast onze STARTBOX 4.0

 Nu jij!

 

 

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing