Riso ink @boekenbergdrukt

riso print

 

Een interview met Nina van Studio Boekenberg en Boekenberg drukt

Nina, hoe is het allemaal begonnen?

Ik begon in 2017 met de oprichting van Studio Boekenberg. De naam komt van het park om de hoek 'Boekenbergpark'. Heel passend dus. Ik startte met een ontwerpstudio dat zich specialiseerde in het ontwerpen van publicaties. Ik werk van thuis uit en vind dit geweldig. Ik verdeel mijn tijd tussen mijn lopende opdrachten en mijn twee kinderen.

Wanneer ben je met studioboekenbergdrukt gestart?

In 2020 stond alles even stil. Ik had minder opdrachten door COVID en ik had tijd om na te denken en even stil te staan over mijn plek in de wereld als vormgever. Ik begon veel te lezen en te onderzoeken over duurzaamheid in mijn vak. Welke materialen worden er op dit moment gebruikt, welke processen en de impact van dit alles op het milieu. Ik veranderde mijn aanpak en begon verder na te denken.

En dit leidde tot Boekenberg drukt?

Ja klopt. Na lang twijfelen kocht ik een tweedehands RISO machine om zelf drukwerk te maken en dit als extra dienst aan mijn klanten.

Wat is RISO?

Het is een Japanse machine dat niet te vergelijken is met procedés die we kennen als offset, laser of inkjet. In plaats van in precisie full-colour te werken, drukt de RISO elke kleur afzonderlijk, een beetje zoals bij zeefdruk.

En welke inkt wordt er dan gebruikt?

De inkt is gemaakt van landbouwafval: rijstzetmeel. Indien dit niet wordt gebruikt, wordt dit gewoon verbrand. Deze inkt bevat ook geen schadelijke chemicaliën en is composteerbaar. De visceuze inkt zorgt op zijn beurt voor extra textuur op het papier en heeft een heel intense kleur!

Hoe duurzaam is deze printer?

Ze is super energie-efficiënt omdat er geen warmte aan te pas komt. De stencils die het beeld vormen in de machine zijn gemaakt van Japanse washi papier. RISO is de groenste printer ter wereld!

En wordt er dan geprint op gerecycleerd papier?

Ja dat klopt, alles wordt gedrukt op gerecycleerd en composteerbaar papier, vaak gemaakt uit landbouwafval zoals fruitschillen, stro en gras. In het hele proces stel ik mij constant de vraag wat de impact van mijn productie op het klimaat is.

Wat is jouw missie?

Duurzaamheid als eerste stap van het ontwerpproces. Als we beslissen om iets te drukken, moet dit zo duurzaam mogelijk gebeuren.

Welke diensten bied je aan? 
Ik druk op affiches, boeken, folders, kaartjes en etiketten in kleine en grote oplages. En ik kan uiteraard ook helpen bij de vormgeving ervan.

Volg Nina op instagram @studioboekenbergdrukt en bekijk haar mooie creaties. Sta versteld van de mooie kleuren van RISO. We zijn alvast grote fan en als je bij ons een bestelling plaatst dan ontvang je direct een proefexemplaar van deze mooie RISO druk.

www.studioboekenberg.com

 

duurzaam printenduurzaam printen

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing