Van acné tot mijn 31 jaar en zwangerschapsmelasma

Van acné tot mijn 31 jaar en zwangerschapsmelasma

 

Frustratie allom

Van een heel schattig kindje tot een puber vol acné, ja dat was ik. En dit terwijl mijn zus Leen gezegend was met een prachtige acné-vrije huid en van die schattige sproetjes.

Het was niet eerlijk!

Vettig haar, rode bubbels op mijn gezicht, het was geen schoon zicht. Als 16- jarige was ik ontzettend gefrustreerd en dacht dat ik nooit een lief zou vinden. Haha! Ik begon op mijn voeding te letten. Want dat zeiden ze dan. Van kaas en chocolade krijg je puistjes. Hmm, ik ben lactose en cacao intolerant....

Het waren de hormonen, daar stak ik het op

Grotendeels was dit de oorzaak, maar nu (zoveel jaren later en een pak wijzer) weet ik wat de oorzaak was.

Zodra er een bobbeltje verscheen probeerde ik het heel snel te maskeren. Lagen concealer en lagen foundation smeerde ik op mijn gezicht. Ik koos dan ook enkel voor de meest dekkende crèmes waardoor mijn huid nog amper kon ademen. De grootste fout maakte ik nadien !?

Je kan het al raden, niet? Jonge adolescent, slapeloze nachten, op café en zeer vroeg in de ochtend pas in bed. No way dat ik nog eerst mijn huid ging reinigen. Direct het bed in, ja!

Een vicieuze cirkel 

Als je niet reinigt voor het slapengaan, kan je huid niet herstellen. Als je morgens pas reinigt dan is het kwaad al geschied. Je camoufleert opnieuw met make-up en het begint opnieuw... Mijn huid was gedoemd te falen.

Tot mijn man mij ten huwelijk vroeg. No way dat ik met die acné op de trouwfoto ging staan! Ik maakte een afspraak bij een dermatoloog en zij raadde mij Avène aan. Het hele assortiment. Ze leerde me het reinigingsritueel aan en wees me erop dat dit de enige oplossing (voor mij) zou zijn.

Ik ging aan de slag en inderdaad na 3 maanden (net vóór de trouw) was mijn huid piccobello! Dank u dokter! Dank u Avène.

Het begon allemaal opnieuw

Ik was zwanger, en het volgende probleem dook op.  Zwangerschapsmelasma. Niet veel mensen hebben het. Het moet nu lukken dat zowel mijn zus als ik het hebben. Het zijn de donkere pigmentvlekken die op je gezicht kunnen opduiken als je je huid blootstelt aan de zon (zonder bescherming van een zonnenbrandcrème), dit in combinatie met de hormonen van een zwangerschap. En het leuke van die prachtige vlekken? Ze verdwijnen niet! De donkere kleur zwakt af in de winter, maar het wordt terug donkerder in de zomer. Dus deal with it, they stay!

Hoewel ik me bij elke zwangerschap elke dag, elke seconde heb ingesmeerd. Ik kon me niet behoeden om er steeds enkele vlekken bij te krijgen. Ik heb gevloekt, geschreeuwd, en vooral heel veel geweend. Je zou lasertherapie kunnen toepassen of een zware peeling. Maar daar was ik niet aan toe en van het prijskaartje (zonder garanties weliswaar) val je trouwens achterover.

Het gat in de ozonlaag

Ik vertrok naar Australië, daar waar je het dichtste bij het gat in de ozonlaag zit. Ja daar ging ik, met mijn geweldige gevoelige huid twee jaar vertoeven. Ik kocht een lading zonnebrandcrèmes (waarvan ik dacht dat ze toch wel zijn werk deden) en begon te smeren. 

Nu bleekt dat factor 50 hier, niet krachtig genoeg is daar. Dus opnieuw een paar vlekken bij. Ik kocht nieuwe krachtige crèmes (de chemische weliswaar) en die hielpen pfff. MAAR!

Chemische crèmes zorgden voor enkele reacties op mijn huid. Ik stond terug vol jeugdpuistjes. Terug naar af! De hoeveelheid zonnecrème dat ik smeerde kon mijn huid niet af. Ik reageerde fel. Het was kiezen voor nieuwe pigmentvlekken of acné.

De juiste zonnebrand bleek de oplossing

Ik ging verder op onderzoek en ontdekte dat Zinkoxide het enige juiste ingrediënt voor mij was. Inderdaad Zinkoxide, die prachtige Sun block, die geweldig mooie witte waas. Maar het was voor mij de enige oplossing. Dus ja ik leerde leven met die witte waas en daarbovenop smeerde ik dan mijn BB crème om de witte waas een beetje te camoufleren. 

Maar het hielp! Puistjes verdwenen en er kwamen geen vlekken meer bij!

Ik gebruik een sunblock van Neutrogena en zweer hierbij, maar ik ben op zoek naar een beter product. Eentje met hetzelfde effect, met minder witte waas en plasticvrij. 

Wens me veel succes!

 

Lot's of Løv

Ellen

 

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing