Waar begin je?

Waar begin je?

 

Die eerste duurzame stappen die je zet... het is een beetje eng. Het is net als leren fietsen. Je bouwt op, eerst met wieltjes of je papa loopt naast je mee. De angst in beide ogen. Haal ik het, ga ik niet te snel, op tijd even bijsturen en waar nodig op de rem.


Ik steek het niet onder stoelen of banken.. 

 

Jouw eerste duurzame stappen zijn bijna even eng. Want eenmaal je begint gaat er een hele nieuwe wereld voor je open en merk je op hoeveel duurzame stappen er allemaal te zetten zijn. Dat kan overweldigd overkomen waardoor je begint te aarzelen of moeizamer van start gaat. 

Tijdens je duurzame leerproces bots je waarschijnlijk meer dan eens op verschillende 'emotionele speed bumps'.

Wat ik zo'n speed bump?

Op bepaalde momenten merk je op dat alleen jij moeite doet en de anderen niet. Op die manier lijkt het je een onmogelijke opdracht en wil je opgeven. Indien je over de juiste mindset bezit, dan kijk je hier doorheen en dan zet je door.
 

Eco-guilt


Je kiest voor een duurzaam leven met minder plastic en je poogt je ecologische voetafdruk te beperken. Echter ben je te overweldigend gestart en wil je alles perfect doen. Je doet je boodschappen en je gebruikt je groentenzakjes elke keer. Maar die ene keer vergeet je ze en je voelt je schuldig. Je moet 'je wins' omarmen en die enkele fails vergeten. Het is niet omdat je niet steeds perfect bent, dat je moet opgeven. 
Deze eco-guilt komt vaak voor. Je koos voor een duurzaam leven en je wilt alles ineens perfect doen. Geen plastic meer in huis, je neemt het openbaar vervoer, je doneert aan verschillende organisaties en het wordt ineens te zwaar en je wordt overvallen door schuld omdat het niet lukt om perfect te handelen.
Je wordt kwaad en je geeft het op. 
 

Zet je eigen standaarden


Eenmaal je start met een duurzaam leven wordt je meer en meer geïnformeerd door verschillende eco-warriors. Je volgt ze op Instagram, blogs, podcasts en je word meer en meer geïnspireerd. Iedereen heeft zijn eigen manier van duurzaam leven. Sommigen leggen hun focus op gezonde en duurzame voeding en proberen door een gezonde (vegan) levensstijl hun ecologische voetafdruk te minderen. Anderen leggen hun focus op het drastisch minderen van hun plastic verbruik, maar letten minder op hun voeding. Er zijn dus verschillende manieren van duurzaam leven en het is jouw missie om jouw eigen focus en manier hierin te vinden. Je moet je eigen standaarden stellen en je handelt zonder schuld en zonder zelfkritiek. Vergelijk jezelf niet met andere eco-warriors maar laat je wel inspireren. Je kiest namelijk zelf wanneer je nieuwe stappen zet.
Het is geen race, er is geen beste. Als je stappen zet, dan ben je gewoon goed bezig!! 


Leg jouw standaarden niet op aan anderen


Dit vind ik persoonlijk een hele belangrijke tip. Ik ben zo vaak kwaad en gefrustreerd geweest. Ik kon maar niet begrijpen dat anderen in hun bubbel bleven zitten en totaal geen interesse toonden op vlak van duurzaamheid. Met kwaadheid los je niets op. Ik heb dit moeten loslaten! 


Maar wat heeft wel zin?


Stel een voorbeeld, 'to lead by example'
Jouw standaarden opleggen is niet de manier. Je kan het op een andere, veel betere, mooiere manier. Door te inspireren, door te tonen hoe gemakkelijk het kan zijn.
Omring je met gelijkgestemde zielen. Zij kunnen je motiveren en verder inspireren. Zij zorgen voor een enorme energie boost. 

Dit zijn mijn gouden tips! (geïnspireerd door Erin Rhoads uit haar boek "WASTE NOT")


Ik doe mijn best, maar soms loopt het mis
Elke stap die ik zet is een stap vooruit, ik juich deze stappen toe!
Als het één dag niet lukt, dan is er morgen nog een dag
Iets vergeten staat niet gelijk aan falen
Ik alleen kan de wereld niet redden, maar elke stap die ik zet helpt 
Ik ben een voorbeeld voor anderen en inspireer hen graag


Kleine William wordt 5 jaar en hij kan bijna fietsen. We zijn wat laat begonnen met het aanleren. We waren er beide nog niet klaar voor. Het had geen zin om vroeger te starten. Hij gaf het zelf aan. Mama, papa, ik wil nu leren fietsen, het lijkt me leuk. Zonder druk, op ons gemak en we begeleiden hem in zijn leerproces. Eerst leren trappen, dan sturen en dan loslaten. AAAh, dat was eng!

*Adviezen en tips verzameld uit eigen ervaringen en geïnspireerd door Erin Rhoads 'WASTE NOT, making a big difference by throwing away less'

Meer Løv posts

0 berichten

Laat een bericht achter

All blog comments are checked prior to publishing