En welken stappen zetten wij?

Allemaal goed en wel... Maar wat doen wij?

Met Løv Elly willen mijn zus en ik je overtuigen en stimuleren om even naast het gangbare pad te lopen. Nieuwe routines aan te leren. Je te stimuleren om alternatieven uit te proberen. 

Hoe doen we dit?

Met een STARTBOX nemen we je stap voor stap, thema per thema je routines onder de loep. Hoe kunnen we het anders proberen, hoe kunnen we je overtuigen om meer duurzame producten te verkiezen boven de gangbare ( niet duurzame)?

Ik ben al jaren overtuigd dat onze huidige consumptie maatschappij niet juist is. Er schort iets fundamenteel en het frusteerde me enorm dat velen zich hier niet van bewust waren. Met mijn welgekende enthousiasme verkonde ik dan ook tegen iedereen in mijn omgeving dat er verandering noodzakelijk was en dat we niet moeten wachten totdat ze 'van bovenaf eindelijk eens meer duurzame beslissingen nemen'. Burst your bubble, dat was mijn motto. Maar ik kreeg amper gehoor. Mijn partner was mee, hij werkt namelijk in renewable energy, dus ik had geluk dat ik niet tegen een steen aan het praten was.

Ik kreeg de raad om mij meer te omringen met gelijkgestemde. En dat deed ik ook. Maar ook hier botste ik soms op kritiek. Je wordt al snel als 'geitenwollesok' benoemd. En dat ben ik niet! Laat ons duidelijk zijn. Ik ben niet perfect, zeker niet als het om duurzaamheid draait. Nee, ik ben me bewust en probeer zoveel mogelijk alternatieven uit. En ik weet dat het een proces is dat wel wat langer duurt. Als je van dag op dag beslist om zerowaste te consumeren, ja ... je houdt het niet lang vol. 

Mijn proces:

Ik besloot geen vlees en vis te eten 7 jaar geleden. Niet alleen maar het dierenleed. Echter voornamelijk voor de belasting van de productie op ons klimaat. En eerlijk gezegd vis vind ik niet lekker, dus moeilijk was de keuze niet.

Stilletjes verdiepte ik me in de kwaliteit van onze groentjes. Ik koos ervoor om te weten waar mijn groenten en fruit vandaan komen. Ik maakte de switch naar bio. En het overgrote deel van mijn groenten oogst ik zelf in de plukboerderij hier in de buurt. 

Ik verhuisde naar Australië en werd me daar nog meer bewust over hoe het anders kan. Hun recyclagebeleid is veel strenger dan hier. Ik had ook tijd en richtte me op hoe nog meer plastic te vermijden. Niet gemakkelijk! Ik kook zoveel mogelijk in bulk. Als ik iets zelf kan maken, dan probeer ik het ook. 

Maar eerlijk gezegd, de plastic industrie is niet te stoppen, er moet van bovenaf beslist worden. In tussentijd doe ik wat ik kan en probeer anderen te overtuigen om de gemakkelijkste switchts te maken.

Deze easy switches naar duurzamere alternatieven lichten we uit in een STARTBOX. Welke eerst stappen kan je nemen? Wen eraan en probeer er dan , op eigen tempo, nieuwe uit. En hopelijk tegen dan volgt de industrie... 

Lees het verhaal van mijn zus Leen

Zij speelt een belangrijke rol om de switch naar een duurzamere levensstijl gemakkelijker te maken. Want, zoals gezegd, de switch zetten lijkt me alleen gemakkelijk als we de 'geitenwollensok stempel' vergeten. 

Leen legt je uit hoe?