Dit jaar kies ik een duurzaam geschenk!

 

Dit jaar mag er veel volop geshopt worden, winkelstraten vol haastige mensen naarstig op zoek naar dat ene unieke geschenkje! 

Het kan verdraaid moeilijk zijn om wat leuks en origineels als geschenkje te bedenken. En niet iedereen houdt van verlanglijstjes en wil oprecht verrast worden met een uniek geschenk. 

Ik ben benieuwd! Wordt er dit jaar duurzaam gekozen of gaan we terug voor de standaard praline en ritual kaars?

 

Of KIEZEN JULLIE DIT JAAR EEN DUURZAAM GESCHENK?
Moet ik dan anders winkelen, doe ik dat online, is het dan super duur en moet ik dan in een speciale winkel kopen? Oh nee dat wordt moeilijk! Ik hoor ze het al denken :-)

 

Duurzaam kopen is helemaal niet moeilijk! We helpen je op weg met onze 7 duurzame geschenktips

 

 #1.0 Kies lokaal 

Lokale producten winnen steeds meer aan populariteit. En daar zijn goede redenen voor.

* minder transportkosten: je geschenkje wordt lokaal geproduceerd en zo vermijd je zware transport vanuit verre landen. Er wordt veel minder uitgestoten, en dat is heel wat!

* ik steun lokaal: door lokaal te kopen steun je de lokale handelaar in je buurt of stad. Heel wat handelaars kregen het namelijk hard te verduren tijdens de lockdown. Zij kunnen nu je aankopen super hard gebruiken. 

Fiets even rond in je buurt en zoek de lokale handelaars op. Wat bieden zij aan en wordt verrast door hun aanbod. Er zit zeker iets leuk bij.

#2.0 Gerecycleerd of upcycled in plaats van nieuw

Niets is zo leuk dan materialen een nieuw leven in te blazen. Als ik aan duurzaam denk, dan denk ik aan het verlengen van de looptijd van een product. Is iets kapot, dan probeer ik het te herstellen. Lukt dit niet dan vraag ik advies aan een professional. Lukt het dan nog niet, dan let ik er op dat de materialen correct worden gerecycleerd. 

Of informeer je bij creatieveling of kunstenaars. De mooiste werken worden gecreëerd met de oudste materialen. 

Of nog beter! Kijk even rond bij je thuis. Misschien is er iets dat je niet meer gebruikt en dat je iemand kado kan geven?

#3.0 Kwaliteit boven kwantiteit

Soms is het beter om iets meer geld te spenderen aan een kwalitatief beter product. Deze gaan standaard veel langer mee. En vraag aan vrienden of ouders of ze graag wat willen bijleggen.

Mijn zoontje wil graag 10 geschenkjes, maar van de 10 speelt hij maar met 2. De rest krijgt zijn aandacht niet en gaat verloren. Ik kies voortaan voor 1 duur geschenk en een zakje lekkers. 

#4.0 Natuurlijke verzorgingsproducten, daar doe je nooit verkeerd mee

Verzorgingsproducten zijn altijd leuk om te krijgen. Maar de meeste verzorgingsartikelen zitten helaas vol met microplastics en zijn ook nog eens in plastic verpakt. Gelukkig zijn er genoeg heerlijke plasticvrije verzorgingsproducten alternatieven. Kies dit jaar voor vegan, plasticvrij en cruelty-free!

#5.0 Een DOE geschenkbon is dat tikkeltje anders

Ken je iemand die je graag wilt overtuigen van een vegan en duurzame levensstijl. Doe dan een workshop kado! Deze workshops zijn alvast razend populair! 

* clean beauty

* zero waste badkamer & keuken

* duurzaam wassen en schoonmaak

Of wil de flexitariër of vleeseter graag overtuigen om vlees & vis aan de kant te schuiven? Doe dan een workshop VEGAN essentials kado.

#6.0 Geef een plant of droogbloemen kado 

Niets fleurt je kamer of kantoor zo op als een prachtige plant. Bloemen daarentegen zijn minder geschikt als geschenkje. Die zijn vaak gekweekt in een kas, hebben veel water nodig, krijgen een flinke portie bestrijdingsmiddelen en worden soms ook nog eens vanuit ver ingevlogen. En helaas ligt je bos bloemen dan vaak na een paar weken weer in de groenbak. Een plant daarentegen is waarschijnlijk het beste wat je in je huis kan halen. Ze zijn echte luchtreinigers dus creëren een gezonde atmosfeer. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen met meer groen om zich heen minder stress ervaren.

Maar ook droogbloemen zijn een ultiem geschenk. Maar let op waar je ze koopt! Droogbloemen worden vaak gekleurd en met pesticiden behandeld. Kies voor floristes die de bloemen zelf drogen en niet kleuren. 

#7. GEWOON NIKS

Geef gewoon niks. Hebben we niet al genoeg spullen? Hebben we echt nog meer nodig? Laten we doneren aan een goed doel. Greenpeace heeft een geweldig leuk initiatief waarbij je geld kan doneren en in ruil een NIKS kaartje terugkrijgt.

 

En wat zijn mijn toppers?

Simpel, ik neem iets uit mijn eigen webshop. Lekker eenvoudig, lokaal en gegarandeerd duurzaam. En jij?